Jom Ikut Saya

27 Julai, 2016

Bawang Goreng Homemade Ibu Mertuaku...

ASSALAMMUALAIKUM

Alhamdulillah bersua lagi harini.. ok harini sy citer lain plak ye..selang selilah dgn citer raya..kang bosan plak..asik2 citer raya kan..tapi citer ni asalnya dari raya jugeks..huhuhuhu..
OK..mesti u alls tau kan bawang goreng..diperlukan dalam pelbagai masakan..tak kiralah utk hiasan atau pelengkap makanan tersebut, seperti soto... nasi beryani.. mee kari.. dan byk lagi..nak dijadikan cerita MIL sy ni mmg terer buat bawang goreng sendiri..sejak dulu lagi katanya..klu ada apa2 juadah yg perlukan bawang goreng mesti buat sendiri..terutamanya soto ayam..mmg peberet keluarga belah cik hb..kdg tu xde majlis pun MIL akan buat tuk makan harian..so bila dah sejak azali di dedahkan dgn kesedapan bawang goreng homemade ni..maka cik hb bersuara lah dgn sy suh buat sendiri..tapikan..tapikan..sedey u alls..setiap kali buat..setiap kali jugakla mintak resepi dgn MIL..dan setiap kali jugaklah x jadik!!! huwaaaa!!! nangis tepi dapo sorang2.. sebb bila cik hb rasa ofkos lah dia akan komen.. cik hb sy plak jenis ckp terus terang..klu sedap..kata sedap ..klu x kata x.. sentap la bini kan klu madang jek x sedap..hahaha..tapi sy x kisah klu sentap pun kejap jek.. learn from mistake kata omputih..tapi learn nye dah byk kali mistake pon byk kali..hahaha..ok nak dijadikan citer lagi..ntah mcmane tahun ni hati sy terbuka utk mencuba lagi buat bawang goreng style MIL sy tu..sbb tetiba ada maksu & puksu sedara sy sebok beno nak makan soto..sejak raya pertama asiklah sebut soto xde ke..soto xde ke..ishhh puksu ni kan raya pertama org makan rendang lah..so disebabkan puksu sy ni dok sabah..so seblom dia terbang balik sabah sy pun plan nak buatkan soto tu diaorg sefamily..kang kempunan plak..itu yg tetiba nak try buat sendiri bawang goreng..trus ckp cik hb..dia sengih sinis jek kat sy tau..nyampah..so dgn tekad dan azam sy pun buat..gigih pegi beli bawang kecik kat ekonsef..menangis2 kite tau kopek bawang kecik tu..dah lah kecik byk plak tu..bese masak bantai bawang beso jek..amik kau..huhuhu..pastu lepas kopek..cam bese tetiba lupe resepi..padahal bahannya bukan susah sgt itu pun x hengat aptb la sy ni kan.. bukan x hengat tetiba mcm x konfiden jek..hahaha smua tetiba..trus wasap akak ipor kat kg...meh baca mesti smua gelak kan sy..



 BAWANG GORENG HOMEMADE SY..
Alhamdulillah setelah di test oleh ketua chef kat umah tu..menunggu keputusan dgn hati yg bedebo2..mcm nak amik result peksa jek..akhirnya raya 2016 baru menjadik bawang goreng sy..hahahahaha kawin dah 12 tahun baru jadik wat bawang goreng..aptb..


Sebelum goreng..
Bahan2 nye senang jer..semua agak2 jer..
Bawang kecik/beso + garam + tepung gandum
Gaul rata..goreng dgn api sederhana tapi sentiasa kacau..jgn tinggal kuali..



FAMILY PUKSU & MUKSU SY
Family pertama merasa bawang goreng sy..selepas cik hb & mak sy.. cewahh bangga sgtlah tu ekk..org lain dah tahap master wat bawang goreng oii..
Yang berbaju hitam & tudung hitam tulah puksu muksu sy.. diorg dok sabah sebb puksu sy polis marin..muksu sy tu adik bongsu mak sy..anaknya 2 org jek yg dlm gambo tu..yg lelaki baru jek kawin beberapa bulan lepas..gmbo menantunya nampak tgn jek..sori ekk..hehehe.. tapi lepas raya haritu muksu sy decide nak dok jb sampai anak daranya dpt keje kat jb..so haritu puksu sy jelah yg terbang balik sabah..lagipun dia yg sbok dok sebut soto..soto.. x sedap plak x buat..org nak balik jauhkan.. maka lincahlah sy balik keje wat soto haritu..tpi nasik impit..begedil sy dah siapkan hari sebelomnya..so x susah manapun..sama2 makan kan..yg penting smua hepi.
 
Dalam bulan syawal ni dah 2 kali sy buat..sebab cik hb wat makan harian..mcm makan kopok gitu dia mmg suke makan bawang goreng sebenonya..tapi bukan yg belilah..yg buat sendiri...nampaknya selalulah sy kene buat nanti...oklah itu jek nak citer harini..bukan best sgt pun citer sy..tapi nak syer juga sebab sy hepi dah reti buat homemade bawang goreng!!! jumpa lagi n3 lain ye... Insya Allah.





26 Julai, 2016

RAYA 2016 KAMI..SWEET MEMORIES

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat Hari Raya semua..maaflah lama cuti berblog..smua gara2 amik cuti lama masa raya haritu..so naik opis keje belambak-lambak..asik foward2 je..tp alhamdulillah harini keadaan hampir kembali normal..walaupun byk lagi benonya keje..tp yg belambak2 tu dah setel lah hehehehe..kira yg harini pye jek lom setel..ok berbalik pada raya kami tahun ni..alhamdulillah tahun ni semua hepi..walaupun adalah skit berita kurang baik yg kami terima dari sebelah cik hb pye kakak ipar..kira biras sy lah..alah mesti smua taukan blogger WGDG tu Malinda..di mana ada berita sedih yg kami terima..apapun smua tu ketentuan tuhan..kita yg hidup kene teruskan kehidupan..oklah jom tgok gambar yg sy snap sambil sy cerita..klu nak tepek smua xleh lah..banyak benor..sy amik mana yg penting jek..


SESI BERMAAFAN
Tahun ni nampak lebih proper lah sesi bermaafan ni..sbb memasing dah beso dah tau silap memasing..tpi still memalu nak mintak ampun dgn ayah ibu dia..sabo jelah anak2 aku ni.. yg best bila kakak bersalam yg adik2 pon ngikut..paling klako si jannah lah..dah pendek..konon nak duduk lah mcm kakak2 dia..x sampai plak..dia hulur muke jek suh cium..masa tu mmg ktorg gelak jek..sabo jelah minah sorang ni.. tp yg harunya gambo berslm dgn ibu xdakkk!!!!..huwaaa geram i tau....oh lupa gambo tuan blog dgn cik hb bersalam sorilah xleh tepek sini..nnti viral hahahaha..

FAMILY SAYA
Moga kami sekeluarga sentiasa dirahmati dilindungi olehNYA. AMIN
Inilah satu2nya gambo sefamily yg kami ada utk tahun ni..yg lain smua x cukup korum.

4 BERADIK
Moga mereka sentiasa rukun damai antara satu sama lain.
(walaupun skrg asiklah bergaduh sebb sorang bujang tu suke menyakat kakak & adik dia)

 AMIRAH HUSNA TURN 9 AT 6/7/2016 = 1 SYAWAL 1437H
Alhamdulillah..tahun ni 1 syawal kene plak pada tarikh besday anak dara kedua sy..amirah husna..suke kemain lah dia..asik dok mengira hari jek sejak bulan pose ritu..x sabo nak sambut besday dia..so ofkoslah kene ada kek kan..mcm bese kek ibu buat sendirilah..kek cekelat jek..deco pun simple2 jek..sambil merendang sambil mendeko mlm raya ritu..
Gambar ni amik masih kat umah lagi just amik jek tak potong lagi kek tu..nak potong kat umah  mak nnti reramai dgn yg lain..
Untuk anak ibu ayah Amirah husna binti Sulaiman..ibu ayah doakan moga adik mira jadik anak yg solehah..dunia hingga jannah..berjaya dlm pelajaran..kerjaya dan kehidupan..hanya yg terbaiklah ibu ayah doakan utk adik mira.. (Jgn x tau no.2 tp still panggil adik).

 JUADAH TAHUN NI
Sy masak rendang ayam..kuah lodeh..nasik impit..
Mak masak laksa johor.
Sebenornya u alls nak tau tak..sehari seblom raya sy telah diserang demam..hinggalah keraya pertama..apakan daya raya punye pasal sy gagahkan juga utk masak..tp 2 jenis lauk tu jelah yg mampu sy buat..mmg x larat betul..cik hb plak dah tolong bab mengemas..so xkan nak suh dia masak pulak..x sampai hati plak sy..tp dia tolong lah juga sikit2..bab2 periuk belanga beso2 tu dialah yg setelkan..alhamdulillah lah..walalupun demam2 sy tetap teruskan dgn mood raya..x kan nak wat muka sakit plak kan..cuma tahan jelah sakit tu..sian anak2 dah lawo2..x kan kita dok baring jek..

 SESI POTONG KEK
Bila smua sepupu dah ada barulah potong kek.. tp ada 2 org sepupu xde tahun ni sbb balik umah atok belah ummi dia kat kelantan..so yg ini jelah ada.. budak2 nampak kek teruja..trus nyanyi2 potong2..ngap2..

 SESI MERECUN
Selesai makan2..smua..sblom ktorg kluar beraya umah sedara mara..adik no 2 sy ada bawak mercun papan pjg tu..apalagi..pekak telinga memasing..hapening haritu..best3.

Itulah serba sedikit cerita raya sy..org lain dah berzaman wat n3 raya..sy baru harini sempat buat...apakan daya..masa tak mengizinkan.. oklah hingga jumpa lagi dgn n3 lain.. Insya Allah.


02 Julai, 2016

SELAMAT HARI RAYA dari SWEET MEMORIES

ASSALAM

Salam 27 Ramadhan..lagi beberapa hari kita smua akan meninggalkan ramadhan..moga kita smua terus diberkati dan dirahmati walaupun di dalam bulan2 yg lain..
Dikesempatan ini..sy selaku penulis blog Sweet Memories ingin memohon kemaafan andainya sepanjang penulisan sy disini telah menguris hati kepada yg membacanya...moga syawal kali ini dapat diaraikan dgn penuh keriangan..terimalah kad dari kami dgn ucapan Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Batin.




Nota : Hati2 diperjalanan moga selamat sampai ke destinasi.. blog ini akan bercuti selama seminggu.. jumpa lagi..Insya Allah.




29 Jun, 2016

Menu 20 - 23 Ramadhan..

ASSALAM

Hai semua..apa kabo..aduhai lama x update..sy bz..bz siapkan keje2 kat opis ni..maklumle stat minggu depan sy dah amek cuti awal..so kenelah siapkan segala dokumen utk billing..akaun..kastam..segala..fuhhh..tu yg penat..smua kene buat tanpa tangguh..klu tak kerana nak cuti..bole gak skip2 dulu keje tu.ikut bajet sendiri...hehehe..oklah..persiapan raya sy mmg xdak satu pon yg dah setel..smua dlm proses lagi..baju pagi raya lom siap..kuih lom buat..rumah lom kemas..nasib baik baju+kasut anak2 dah beli..legalah sket..klu x matiklah mak smua last minit nak buat...ok takpe..relax2..jgn kelam kabut....oklah jom tgok menu berbuka sy yg lepas2 hingga semalam..

 20 RAMADHAN
MEE KARI SEMPOI
 NASI GORENG+ AYAM GORENG KECIK2
 JEMPUT-JEMPUT KENTANG LAGI
Sy buat malam sikit..sambil2 menjahit sempat gak menggoreng huhuu..
 
 21 RAMADHAN
LAKSA JOHOR, ASAM PEDAS IKAN PARI,  SAWI JEPUN TUMIS AIR, SAMBAL GORENG KICAP BERSUHUN, KUIH BELI+ CEKODOK KENTANG.

Hari ahad lepas sy terlebih rajin..maklumle x keje..mula2 sy dah siap masak set nasik putih dgn lauk asam pedas segala..pastu mcm ehhh ada masa byk lagi ni..trus sy rebus ikan & buat laksa..ingatkan nak rebus jek ikan tu pastu simpan esoknya baru masak laksa..tapi termasak tanpa sengaja plak haritu hahaha..dgn bahan2 ulamannya yg x berapa komplet..trus tye cik hb ok ke..dia jwb ok jek..so ada 2 menulah haritu..mcm byk la pulak..tapi alhamdulillah tiada pembaziran..
 LAKSA JOHOR
Masih tak boleh lawan laksa mak sy..byk perlu diperbaiki..tapi sendiri makan xpe..nnti cuba lagi..ni bidan terjun pye laksa..sambal belacan pon x buat..hahaha

 22 RAMADHAN
NASI GORENG, AYAM+IKAN GORENG, BUBUR LAMBUK, SAYUR GORENG BERSANTAN

23 RAMADHAN
BUBUR LAMBUK,KOBIS GORENG, LEMAK CILIPADI IKAN PARI, TELUR DADAR, CEKODOK PISANG.

ALHAMDULILLAH..REZEKI

OK JUMPA LAGI 

INSYA ALLAH


 

25 Jun, 2016

Menu 19 Ramadhan..

ASSALAM

Alhamdulillah...dah tinggal 10 hari jek lagi ramadhan akan berlalu..terasa mcm sekejap jek..tak seperti dulu2 zaman kanak-kanak bila bulan puasa jek rasa bagaikan lama utk ditempuhi..tapi sejak dah dewasa..jadik ibu ayah ni..walaupun sebulan..rasanya bagai sehari...klaulah boleh di extend kan lagi ramadhan alangkah bestnya.. 
Oklah intro je tu..utk tenangkan hati..relaxkan kepala..takut sakit lagi mcm haritu..jomlah tgok menu berbuka sy sefamily semlm..

 MENU 19 RAMADHAN
Ikan bakar cicah kicap+bawang+cilipadi, Tumis Cendawan, nasik goreng, kuih (beli)
Nasik goreng tu permintaan kakak..alhamdulillah semua pakat makan nasik goreng jek..habis licin
 
JEMPUT-JEMPUT KENTANG+BAWANG
Malam sikit sy buatkan jemput2 tu..dah lama x buat sejak bulan puasa ni..licin jugak..gambo tu pun gorengan terakhir sy sempat snap..klu x xdelah gambo ni..lama x makan agaknya...

OKLAH JUMPA LAGI

INSYA ALLAH



24 Jun, 2016

Menu 17 & 18 Ramadhan.. di duga lagi..

ASSALAM

Hai smua..apa kabo..salam jumaat penghulu segala hari.. maaf lah semalam sy mc.. kali ni sy pulak diduga dalam bulan barokah ini..tapi alhamdulillah harini kembali ok..jom tgok menu2 berbuka sy sefamily.


 MENU 17 RAMADHAN
Bubur lambuk (amik kat mesjid), Cakoi kacang merah (beli), Ikan bakar, kulit+leher ayam goreng(beli), lemak labu, telor dadar..
 PENGAT LABU
Sampai rumah mmg tak dan nak duduk2 rengangkan kaki..trus jek kedapo.. alhamdulillah sempat jugak pengat labu ni siap ngam2 azan berkumandang.. masa balik atas moto tetiba teringin nak makan pengat ..so belen separuh dari labu masak lemak tu sy buatkan pengat labu ni..


 DUGAAN 
Semalam sy MC atas sebab sakit kepala yg amat teruk..x pasti lah migrain ke apa tapi mmg berdenyut2 kepala ni...ptg hari rabu mmg dah stat rasa sakit kepala..tapi sy wat tak tau jek..pk nnti lepas buka telan jek paracetamol..sblom2 ni sakit sy telan jek ubat ..rehat pastu oklah..tapi kali ni sampai ke sahur..sy still sakit..makin teruk lagi adalah..hinggakan mcm nak melayang2 badan..nasib cik hb tolong panaskan makanan tuk sahur..tgok sy dah ketuk2 kepala menahan sakit..serba x kene semalm duduk salah..baring salah..last2 sy telan lagi ubat..pastu paksa tdo..tpi mmg x bekesan..akhirnya cik hb kata pagi nnti moh la kita gi kinik..sy menurut perintah..disebabkan pil2 yg sy makan sblom ni dari kinik kerajaan x jalan (baik)..so sy pegi kinik swasta plak..x kisahlah mahal ke tak..yg penting baik..maaf ye kwn2..smlm sy ponteng puasa sbb nak makan ubat pye pasal..doc ckp mungkin kurang tdo..menyebabkan urat tegang..seterusnya menyebabkan sakit kepala..doc suh sy rest..jgn stress nnti lagi teruk...bila dia tepuk2 belakang tengkuk sy..pehhh makin berdenyut2 kepala sy....alhamdulillah mmg berkesan ubat2 yg di bagi..sampai je rumah trus sy makan pil kemudian..baring..masya allah.. sy tertdo hingga anak2 sy balik skolah pon sy x sedo..tahu2 dia gerakkan sy..ckp nak gi skolah agama..nasib x terlepas zohor..yg si jannah ngan aidil tgok sy tdo dia pun tertdo sama..sy pun terkejut tgok dua2 terbongkang sebelah sy..bangun je smlm mmg rasalah beza..rasa mcm xde beban dah kat kepala bahu smua..alhamdulillah dapatlah sy masak kan lauk tuk cik hb & anak2 berbuka nanti..rupanya dlm masa sy tido tu..byk kali miss call dari cik hb.. sy tak dengor..betul2 tdo mati tu..hehehe..oklah jom tgok apa org yg dah sihat tu masak..


MENU 18 RAMADHAN
Meehun goreng, timun+telor rebus, Singgang ikan parang, bubur lambuk (amik kat mesjid), kuih (beli), Ayam berlado..alhamdulillah 

Harini cuba utk relaxkan fikiran..x mo stress2.. salah satu faktor selain dari kurang tdo..ialah jika sy banyak berfikir..itu yg menyebabkan sy sakit kepala..sebb tu andainya sy ada masalah sekalipun sy cuba utk tidak terlalu memikirkannya..tapi sy hanya manusia biasa..x byk sikit mesti terpk punya..lagi2 nak raya ni..mcm2 nak pk..huhuhu..

OK JUMPA LAGI

INSYA ALLAH



Nota : Nak tau tak sbb apa x cukop tdo sy dok rushing jahit baju..huhuhu padan muka sy..sape suh jahit lambat2...cik hb asik bebel jek..siap warning..tahun depan jahit sblom ramadhan..huwaaaaa!!

22 Jun, 2016

Menu 16 Ramadhan..

 ASSALAM 

Jom tgok menu berbuka sy sefamily semlm


 Tempe+timun, Ikan parang goreng,bubur lambuk(amik kat mesjid), asam pedas ayam, taufu telur sos tiram.

 Cakoi + kuih muih semua beli
Nampak tak ada seketul besor mcm burger sebelah kuih bakar tu..pestime beli apatah namanya..dalam ada roti berinti daging+mix vege kemudian luar disalur dgn kulit popia...boleh tahan lah sedap mcm rasa roti john cuma takde sos ngan mayonis jek..








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...